Bureau Het Echte Werk
Bij Bureau Het Echte Werk vind je tips en tricks aangaande het echte werk. Praktische zaken voor het dagelijks leven. Soms ook dingen waar je wat langer bij stil kan staan. En waar je met bevlogenheid mee aan de slag kan. Over doen dus. Doen waar de situatie om vraagt.
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bureau Het Echte Werk
Bij Bureau Het Echte Werk vind je tips en tricks aangaande het echte werk. Praktische zaken voor het dagelijks leven. Soms ook dingen waar je wat langer bij stil kan staan. En waar je met bevlogenheid mee aan de slag kan. Over doen dus. Doen waar de situatie om vraagt.
WAT MOET JE MET AL DIE GEVOELENS EN EMOTIES?

Gevoelens en emoties zijn bijzondere dingen. Als ze leuk, prettig of fijn zijn, dan gaan er warme golfjes door je lichaam. Je kan zelfs gaan tintelen. Zijn ze heel leuk, prettig en fijn dan word je misschien wel euforisch. Als je een beetje geluk hebt komt dat regelmatig voor. Maar gevoelens en emoties hebben ook een andere kant. Die is iets minder prettig, donkerder en lastig.  Een kant die je liever rijk dan kwijt bent. Normaal gesproken zoek je dan als de wiedeweerga naar afleidingen om het ongemak van die emoties en gevoelens maar niet te hoeven voelen. En dat is jammer, want daarmee geven we emoties en gevoelens niet de plaats die ze verdienen. Ze verdienen meer. Ze verdienen aandacht, bewustzijn, toewijding en intelligentie. Ze verdienen het een gewaardeerd onderdeel te zijn van onszelf.

Dat vraagt om het bewust worden van emoties en gevoelens, dat ze er mogen zijn en hoe je er mee om gaat. Hoe neem je ze waar, hoe beoordeel je ze en hoe verwerk je ze en wat doe je ermee.

Bij positieve emoties en gevoelens is dat meestal niet zo’n probleem, die zijn gewoon prettig en vallen soms niet eens op.

Positieve emoties zoals vreugde, enthousiasme, blijheid, lust.
Positieve gevoelens zoals geluk, tevredenheid, liefde, saamhorigheid

Het zijn de negatieve gevoelens en emoties die ons kunnen opbreken. Waar we ons geen raad mee weten en die een eigen leven gaan leiden. Daarbij alles wat je aandacht geeft groeit, wordt groter. Het kan dan zwaar worden, somber of neerslachtig.

Het zou natuurlijk fijn zijn een nieuwe versie van jezelf te hebben waarin alleen maar positieve emoties en gevoelens aanwezig zijn en de negatieve zijn uitgebannen.

Negatieve emoties zoals angst, woede, verdriet, haat.
Negatieve gevoelens zoals bitterheid, eenzaamheid, zwaarmoedigheid, nietigheid

Het zou natuurlijk fijn zijn een nieuwe versie van jezelf te hebben waarin alleen maar positieve emoties en gevoelens aanwezig zijn en de negatieve zijn uitgebannen. Maar die versie bestaat (nog) niet. En daarbij zijn negatieve gevoelens en emoties niet het probleem, de zaak is daar niet negatief mee om te gaan.

Want op zich is er niets mis met negatieve emoties en gevoelens. Negatieve emoties  vertellen je dat je wat moet gaan doen, ze zetten je als het ware in beweging. Negatieve gevoelens vertellen je wat je nodig hebt: verbinding, hulp, warmte, genegenheid, gezamenlijkheid, aansluiting.

De combinatie van negatieve gevoelens en emoties maken je wakker, kunnen je in beweging zetten en spreken je creativiteit en intelligentie aan. Niet verkeerd. Ik noem dit de liefdevolle keuze die je maakt als je overvallen wordt door negatieve gevoelens en emoties.

Je kan natuurlijk ook een negatieve en meer destructieve keuze maken. En dat doen we ook weleens, zachtjes uitgedrukt. Je kan merken dat je dat doet door prikkelbaar, snel geïrriteerd en ongeduldig te worden. Waarbij je vooral de schuld van je eigen ongemak bij anderen legt. Hen daar ook verantwoordelijk voor maakt en niet zelf de verantwoordelijkheid neemt.

Negatieve gevoelens ontstaan door waarnemingen en ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. Ze liggen een beetje low key te rusten op de bodem van je hart.  Ze rusten, maar ze slapen niet. Ze zijn er altijd en paraat, als er op gedrukt wordt, als ze aangevallen worden. Je hebt geleerd je kwetsbate gevoelens als eenzaamheid, nietigheid, minderwaardigheid, buitensluiting te beschermen. Daar heb je je emoties voor. Angst, woede en verdriet zetten je in beweging en bepalen of je vecht, vlucht of ‘bevriest’. Afhankelijk van ernst van de gevoelens gaat dat soms sneller dan het geluid. Of in ieder geval voordat je het in de gaten hebt. Dit zijn de negatieve gevolgen van negatieve emoties, die de negatieve gevoelens raken.

Goed voelen en vooral goed doorademen maakt rustig, helder, lichter. Waardoor je objectiever naar de situatie kan kijken, beter kan zien waar het werkelijk omgaat en bedenken wat je te doen staat.

Het is belangrijk dit te onderkennen, dat het zo werkt, dan kan je tenminste uit de negatieve spiraal stappen. Met veel tijd, geduld, aandacht en oefenen. En met de juiste kennis. De kwestie, en waarschijnlijk life-changing, is hoe je de negatieve spiraal omzet naar een positieve spiraal.

Je hebt daar een aantal kwaliteiten voor nodig. En het mooie is, iedereen bezit die kwaliteiten. Het zijn kijken, luisteren en voelen. Dat is, zeg maar, het ‘binnenwerk’.
Kijken naar wat er gebeurt, met je gebeurt, wat je doet of beter wat je je ziet doen, het gedrag dat je vertoont. Luisteren naar wat je denkt, naar de dialoog die je met jezelf voert, de argumenten die je gebruikt. Probeer niet met jezelf in discussie te gaan, luisteren is genoeg. En voelen. Voel je het in je hart, in je hoofd of in je buik. Daar kan je allerlei betekenissen aan geven, maar daar gaat het niet om. Goed voelen en vooral goed doorademen maakt rustig, helder, lichter. Waardoor je objectiever naar de situatie kan kijken, beter kan zien waar het werkelijk omgaat en bedenken wat je te doen staat.

Naast het binnenwerk heb je het ‘buitenwerk’: je gevoelens te uiten en te delen en ze bespreekbaar maken: ”ik voel me alleen, ik voel me in de steek gelaten, ik voel me afgewezen, ik voel me verwaarloosd, ik voel me niet gezien”. Daar is wel wat moed voor nodig en oefening. Het oefenen zou ik doen met een goede vriend of vriendin: “Hé wil jij me even helpen bij het uiten van mijn gevoelens?”

Als je zo met je emoties en gevoelens omgaat, betekent dat je er niet van wegloopt, maar er naar toe beweegt. En elke keer als de emoties en de gevoelens opspelen weer opnieuw kijken, luisteren en voelen. En ze beoordelen: is je verdedigingsmechanisme iets te strak afgesteld, ben je meer in de war dan voor de situatie strikt noodzakelijk is en heb je er al iets negatiefs meegedaan? Dat laatste zal nog heel vaak voorkomen, het is namelijk iets dat je al vele malen gedaan hebt en vandaaruit een automatisme is geworden. Voor het afbouwen van dat automatisme is slechts wat oefening nodig.

Zowel het binnenwerk als het buitenwerk vraagt om nieuwsgierigheid (willen weten hoe het zit bij je), vriendelijkheid (onder alle omstandigheden aardig voor jezelf zijn en je niet stom vinden) en beetje discipline (zorg dat je er mee bezig blijft, er wakker op bent). Tenminste als je wat wil veranderen. Als je wat rustiger en stabieler in je vel wil zitten.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn om te reageren. Zo gepiept! Log nu in of registreer om te beginnen.

Bestellen?
© 2022 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: