Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
VANGNET VOOR MOEILIJKE TIJDEN

Wat is het tegenovergestelde van in de steek gelaten worden? Dat je wordt vastgehouden. Dat je er niet alleen voor staat. Iemand je wil hebben. Je erbij hoort. Je je geborgen voelt. En veilig. Verbonden. Als je iemand nodig hebt, deze er ook is. Maar hoe zeker ben je daarvan? Hoeveel vertrouwen heb je daarin? En waar hangt dat vertrouwen van af?

Veel van het vertrouwen dat je vandaag de dag hebt, hangt af van het vertrouwen dat je in je jonge jaren hebt opgebouwd. Met name als je als kind voor koestering, bescherming, troost en steun terecht kon bij je ouders, je familie, je onderwijzers of coaches van de sport of zangvereniging. Als dat zo was dan ervaar je dat vertrouwen later ook makkelijker. Bij je partner, je familie, je collega’s, je vrienden.

Maar werkte dat bij jouw ouders niet zo, in ieder geval bij de mijne niet, dan vertrouw je het later niet meer zo erg en durft je de hechting en verbinding nauwelijks aan. Slechte hechting vroeger is onveilig gevoel later. Vervelend want je wilt juist graag hechten en verbinden.Het zit als het ware van nature in ons. Het gaat alleen zo moeilijk, het voelt niet veilig. Als je dit bij jezelf constateert is er werk aan de winkel. Vooral voor je zelf, met mooie gevolgen voor je relaties. Het onderkennen ervan is de allereerste grote stap.

Je wilt graag hechten en verbinden, maar je kan het maar moeilijk.  Het onderkennen ervan is de allereerste grote stap.

Zo klinkt het vervolg: “Lieve schat, ik ben vroeger slecht gehecht, daardoor heb ik nu een gebrek aan vertrouwen en voel ik mij onveilig in een relatie. Dat komt niet door jou, het zit in mij. Het maakt ook dat we weleens schermutselingen in onze relatie hebben, waardoor onze verbinding, ons contact afneemt. Daardoor kan het ook onveilig voor jou worden. Dat wil ik niet. En dus ga ik er wat aan doen.”

Wat kan je er aan doen? Praten, je gevoelens uitleggen, je gevoelens delen. Verbinding maken, hoe moeilijk soms ook. Elkaar aanraken. In de ogen kijken. Rust te vinden. Dit een beetje oefenen met kleine stapjes. Het blijft echter best lastig. Het lukt niet altijd. Als het ondanks alle goede pogingen dan toch niet lukt omdat je het te eng vindt en geblokkeerd raakt, dan is het toch echt het beste om er hulp bij te zoeken. Onveilige hechting is een zeer veel voorkomend verschijnsel en de meeste therapeuten weten er wel raad mee. En weet, met het onderkennen van de problematiek is er al een enorme prestatie geleverd.

De kans is groot dat je in je relatie allebei onveilig gehecht bent. Komt zeer vaak voor. Het lijkt zelfs wel of je elkaar daarop uitzoekt, iets in elkaar herkent. Of de duvel ermee speelt. Dan is het vaak het ene moment top het andere moment zwaar naadje. De hemel of hel. Daar is het lastiger uit te komen. En dan ga je dus gewoon allebei, los of samen, naar de therapeut. Meestal is het niet zo dat je niet bij elkaar past, maar dat je je niet veilig voelt. En dat zit voornamelijk in jezelf. Als je dat kan oplossen krijg je ook nog een bonus: niet alleen voel je je bij elkaar veiliger. Je voelt je ook veiliger op je werk, bij je vrienden, bij je kinderen. Door die veiligheid ga je met vertrouwen het contact tegemoet.

Je maakt dan je leven niet alleen veel fijner, maar je creëert ook nog eens een vangnet voor moeilijkere tijden. De relaties zijn steviger, vertrouwder, je kan er op terugvallen. Niet stom voor een tijd waarin de wereld groter, chaotischer wordt en waarin je het zelf maar moet redden. Zie dat niet als egoïstisch of hebberig. Iedereen heeft het nodig. Je doet het ook nog voor elkaar. Hoe mooi is dat.

Tags: , , , , , ,

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn om te reageren. Zo gepiept! Log nu in of registreer om te beginnen.

Bestellen?
© 2022 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: