Het verhaal achter…

…is het verhaal van mijn eigen behoefte. Relaxter.  Een beetje meegaan met wat er is. Niet te heftig reageren op gebeurtenissen of situaties die op je pad komen. Meer op je eigen plek. Je eigen rechtmatige plek. Minder afhankelijk van anderen. Beter in keuzes. Gewoon wat makkelijker, leuker en lichter. Mag dat? Ja, dat mag!

Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!

Wat is het verhaal?

Ik heb de soms irritante neiging alles uit te leggen en te verklaren. Vandaar de naam van mijn project. Soms omdat ik weet hoe het zit, soms omdat ik dat denk te weten. Ervaring heb ik vooral door mijn eigen hoogte- en dieptepunten. Maar ook dankzij wat therapeutische interventies. En je wordt ouder en grijzer…en wijzer…
Ik ben zeer nieuwsgierig naar het gedrag van mensen. En ja zeker, ook naar mijn eigen gedrag. Waarom denken we wat we denken. Doen we wat we doen. Voelen we wat we voelen. Veel van dat alles heeft te maken met verlangens, emoties, weerstanden en angsten. Om maar een paar dingen te noemen. Maar dat is niet alles.

Ik vind het leven vaak ook best complex. Ik snap best dat ploeteren soms nodig is – als signaal dat er wat moet gebeuren – maar doorploeteren vind ik minder.

Kortom, als ik in één zin de bedoeling moet samenvatten van ‘ik leg het nog 1 keer uit’ dan is dat om het leven makkelijker te maken. Het vrij complexe leven waarin je zoveel dingen maar steeds moet. Met je liefde, met je werk, met je familie, met je vrienden, met je gezondheid, met jezelf.

De bedoeling is daar wat meer orde in te scheppen en overzichtelijker te maken waardoor het wat leuker wordt, vrolijker wordt en vooral ook wat lichter.

Het beste kunnen we dat doen door ons iets minder te laten afleiden door de dingen die er eigenlijk niet zo toe doen en wat meer aandacht te geven aan dingen die er wel toe doen, die wel belangrijk zijn. Waarbij je soms wat moeilijkere keuzes moet maken om het wat makkelijker te krijgen. Klaar ben je echter nooit, gelukkig maar, want het wordt steeds leuker. En makkelijker.

Een oude psychiater zei me ooit: “Jongen het gaat om vier dingen in het leven: de relaties die je hebt, je gezondheid, je werk en het werken aan jezelf. Het laatste staat voor spiritualiteit of bewustzijnsontwikkeling. Hou die zaken goed in de gaten. Dat is het echte werk. De rest is pseudo werk”

Ikleghetnog1keeruit is mede op het advies van deze oude psychiater gebaseerd.

 

Wat kan je hier allemaal vinden?

Op deze site deel ik mijn gedachten, meningen, ideeën en invalshoeken. Het helpt mij om me een beetje bij de les houden. Misschien dat ze jou ook kunnen helpen. Mooi zou dat zijn. Pik er uit wat je bevalt, laat dat ook vooral weten. Ook als het je helemaal niet bevalt. Wat kan je hier zoal vinden?

Kijk, het zit zo

In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het dagelijks leven tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.

Lieve Lita

Lieve Lita is een knipoog naar een rubriek in de Margriet. In de 70 en 80er jaren de meest gelezen rubriek ooit. In mijn project is ook ruimte voor vragen. Vaak hebben we allemaal dezelfde vragen. Laten we samen zoeken naar de antwoorden. Stuur me je vraag per mail.
Disclaimer: Ik ben geen psycholoog of psychiater, noch coach. Ik weet een en ander door ervaringen, therapie en studie. Valt het buiten mijn competenties, zal ik je doorverwijzen.

Iets leuks doen?

Met mijn project bezig zijn, is wat ik heel leuk vind. Niet alleen vanachter een beeldscherm of camera. Maar ook in real life met anderen. Door gesprekken, workshops of spreekbeurten. Of gewoon door een wandeling. Laat het me weten.

Bureau Het Echte Werk

Bij Bureau Het Echte Werk vind je tips en tricks aangaande het echte werk. Praktische zaken voor het dagelijks leven. Maar ook dingen waar je wat langer en gestructureerd bij stil kan staan. Maar altijd hebben ze te maken met de 4 grote thema’s: Relaties, gezondheid, werk en bewustzijn. Thema’s die naar mijn gevoel alles bevatten. Daar structureel en met bevlogenheid aan werken is: HET ECHTE WERK. De stap naar doen. doen waar de situatie om vraagt. En dat dan weer plezierig maken.

Wie ben ik?

Mijn naam is Jan Peter van Doorn. Geboren op 30 mei 1950. Ik woon in Amsterdam. Ik heb drie al grote kinderen. Ik werkte jaren lang in de reclame en dat vak zat me als gegoten. Een gelukkige greep is dat geweest. Geen bewuste keuze of planning. Ik had geen zin meer in school, voelde me daar helemaal niet thuis en op mijn achtiende bood een vriend van mijn vader mij een baan aan. Ik mocht klusjes doen. In de reclame. En dat heeft met een paar kleine onderbrekingen zo’n 30 jaar geduurd. Veel geleerd, veel plezier gehad, leuke mensen ontmoet. Vijftien jaar geleden besloot ik dat het tijd werd voor andere dingen.
Wat wist ik niet precies, maar het bleken nog al wat verschillende zaken te zijn. Eén daarvan had te maken met persoonlijke ontwikkeling. Of beter met mijn persoonlijke situatie. Met hoe ik in het leven stond. Wie ik was. Wat ik deed. En waarom ik het deed. En dat was nodig, ik zat niet lekker in mijn vel. Iets dat vooral tot uiting kwam op relationeel gebied. Ik besloot hulp te zoeken en de boel op te ruimen. Ongemerkt bleek dat, wat ik achteraf zou omschrijven, mijn ‘grote project’. Willen weten hoe het leven, mijn leven, in elkaar zit. Ik schreef er twee boeken over: Ontploeteren (2005) en De ontdekking van je ding (2009). Gewoon omdat ik dat leuk vond.

En dan nu mijn nieuwe project: Laten we het leven wat makkelijker maken. Hoe? Wacht… Ik leg het nog 1 keer uit!

Bestellen?
© 2022 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: