Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
KOM OP, JE KAN HET!

Je kent dat wel, je loopt ergens enorm tegen op (of om heen), je weet dat je wat moet gaan doen, maar je doet het niet. Misschien niet eens omdat je het niet kan, dat valt allemaal nog te bezien, maar omdat je het niet wil, er gewoonweg tegen op ziet, weerstand hebt, je er niet toe kan zetten.

Als je dat rondbazuint krijg je allerlei vermoeiende adviezen: “Joh, kom op, je kan het. Willen is kunnen. Kan je het niet of wil je het niet? Gewoon even aanpakken. Even de stap maken.” Voor je het weet heb je een groot aantal coaches aan je broek hangen, die komen om je te motiveren. En die, on top of that, ook nog teleurgesteld zijn als hen dat niet lukt. Worden ze ook nog boos. “Nou dan moet je het zelf weten. Ik was er tegenaan gegaan als ik jou was. En nu? Wat ga je nu dan doen, jij!?” Voor je het weet heb je er een tweede probleem bij. De eerste waar je tegen op loopt en de tweede: men vindt je een slappe zak. Dus beter mondje dicht.

Er komen steeds meer aanwijzingen dat motiveren niet altijd helpt. Een kleine peptalk in de rust heeft soms wat effect. Vraag de meeste voetballers maar, meestal luisteren ze er niet eens naar. Wat je hoort is het onvermogen van de coach dat door de kleedkamer galmt. Een klein duwtje in de rug kan helpen, maar allen bij iemand die al voor 80% de beslissing genomen heeft iets te gaan doen. En daarmee hebben we de meeste motiverende mogelijkheden ook wel gehad.

Voor je het weet heb je er een tweede probleem bij. De eerste waar je tegen op loopt en de tweede: men vindt je een slappe zak. Dus beter mondje dicht.

Nee, positief denken en motiverende woorden is niet altijd het antwoord als je ergens niet toe komt. Zelfs als je het van jezelf moet (moeten, kent u die uitdrukking?), laat staan van anderen, het hele lichaam in een enorme NEE, IK WIL NIET stand schiet.

Goed, sommige mensen, een paar maar, wordt geboren (of gemaakt, daar is de wetenschap nog niet uit) met wilskracht en doorzettingsvermogen. Dat is natuurlijk best fijn. En het voorkomt het geleuter van ‘Kom op, je kan het!’

Maar wat te doen als je deze eigenschappen niet of niet in voldoende mate hebt? Ben je dan bij voorbaat kansloos verloren? Zeker niet, wanhoop niet. Alleen dien je dan wel een andere weg af te leggen. Niet slechter, misschien zelfs beter. Want patsboem er boven op daar weet je het ook niet van. Je kan zomaar met een enorme power, wilskracht en doorzettingsvermogen de verkeerde kant oprennen.

Die andere weg is de weg van zelfonderzoek. En die begint met het zinnetje: “Ik heb er eigenlijk geen zin in”. Dat is het signaal, het startpunt. “Geen zin hebben? Mooi, laten we daar eens even goed naar kijken” Zelfonderzoek dus. En dat is niets anders dan jezelf vragen stellen, de interne dialoog als het ware: waarom heb ik weerstand? Waar ben ik bang voor? Wat kan er mis gaan? Waarom is het de moeite waard om het op te lossen? Wat betekent het niet oplossen? Hoe kan ik verder leven zonder het te hebben opgelost? Kan ik iets anders bedenken wat makkelijker gaat? Wat is de kleinste eerste stap die ik kan nemen? Wat heb ik er voor nodig? (en van wie?)

Uiteindelijk mondt deze interne dialoog, met vragen en antwoorden, uit in het finale antwoord: je weet precies wat je te doen staat (in ieder geval voor de eerste kleine stap), je staat er ook helemaal achter, want het is helder en overzichtelijk geworden. De stap naar doen is dan klein. Als er iemand in de buurt is die je nog dat hele kleine duwtje kan geven is dat prettig.

Tags: , , , , ,

Eén reactie

    1. Pingback: AFVALRACE DEEL 2: DIëTEN HELPEN NOOIT – Ik leg het nog 1 keer uit

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn om te reageren. Zo gepiept! Log nu in of registreer om te beginnen.

Bestellen?
© 2022 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: