Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
IEDERE MIJLPAAL BEGINT MET IETS ONBENULLIGS

Wat is dat toch dat iedereen, nou ja iedereen, steeds maar het verschil wil maken. Groots en meeslepend wil leven. Wat is er gebeurd, dat we dat zijn gaan willen. En gewoon meedoen niet meer goed genoeg werd. Gewoon zijn ook niet. Bijzonderder willen we worden, onderscheidener. Verschillend. Het verschil maken, dus.

Wat een klus en waarom? Om iets na te laten aan de wereld? Om belangrijk te zijn? Om je veilig te kunnen voelen? Geaccepteerd? Is dat wat die enorme klus uiteindelijk moet opleveren? En nog een vraag: heb je dat helemaal zelf bedacht of is het je aangeleerd? Is je aangeleerd dat als je het verschil niet maakt of op z’n minst wil maken, je niet meedoet? Je er niet toe doet?

Kortom een groot deel van ons leven zijn we bezig het verschil te maken. Erbij te horen en er te toe doen.

Kortom een groot deel van ons leven zijn we bezig het verschil te maken. Erbij te horen en er te toe doen. Nu gaat het er hier  (vandaag dan) niet om of dit goed of slecht is, het is namelijk wat het nu is 🙂 Wel belangrijk is bewust te zijn dat dit ‘verschil willen maken’ behoorlijk obsessief kan zijn, zo erg dat je een drie essentiële zaken uit het oog verliest. Ten eerste: om echt iets te presteren heb je rust en overzicht nodig. We gaan het er nog vaker over hebben, geloof me, in rust ben je creatiever, zie je meer, sta je meer open, zie je beter wat je te doen staat. En ten tweede: de kans op de double jeopardy. Zorg ervoor dat de weg naar je doel leuk is. Als je het niet haalt, was de weg tenminste leuk. In plaats van niet gehaald en verschrikkelijk pad. Double jeopardy. Tweemaal de klos.

En drie: Een prachtig eindresultaat begint klein. Niet groot en meeslepend. Niet fantastisch. Gewoon klein, vaak met iets onbenulligs. Ik denk, ik ben er niet bij geweest, maar dat meneer Philips met zijn gloeilamp, meneer Ford met zijn T Ford en meneer Jobs met zijn computer helemaal niet zo bezig waren met het ‘verschil maken’. Ze waren gewoon bezig, in hun ogen zeker met iets goeds, waarvan later bleek dat het verschil maakte.

Het lijkt me duidelijk, ik adviseer een andere aanpak. Eentje die bestaat uit twee simpele opvattingen: maak het proces leuk – anders houd je het niet vol en als het allemaal mislukt heb je toch nog iets leuks gedaan – en begin met iets onbenulligs. Dit laatste is echt heel verstandig, het kan dan alleen maar mooier en beter worden.

Kijk even wat je nu, vandaag, gedaan hebt. Misschien heb je, heel onbenullig soep gemaakt. Maak er morgen weer een, een andere. Overmorgen weer een. Verdiep je er in*. Experimenteer. Of misschien heb je vandaag terwijl je aan het bellen was kubusjes, hokjes getekend en gearceerd. Hoe onbenullig. Of niet. Misschien zit er wel een kastontwerp in, of een gordijnpatroon. Ik bedoel maar, hoe onbenullig kan je het hebben? Als je in onbenullige dingen – ja kijk als je een wereldschokkend idee hebt dan is dat andere koek, maar wie heeft dat nou nog? – wat tijd, energie, liefde stopt, zal je zien dat er langzaam, geduld is hier een schone zaak, iets gaat ontstaan. En weet, veel zaken ‘mislukken’ niet omdat ze slecht waren, maar omdat ze voortijdig werd opgegeven. Je moet wel even volhouden. Leg de lat laag, dan spring je er makkelijker overheen. En hoef je ook niet meteen de allerbeste hoogspringschoenen te kopen. Die komen wel als je een beetje in de buurt van het ‘verschil’ bent gekomen.

*Over vakmanschap een andere keer weer.

Tags: , ,

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn om te reageren. Zo gepiept! Log nu in of registreer om te beginnen.

Bestellen?
© 2022 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: