Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
FALEN IN POSITIEF ZIJN

Positief zijn is prima. Gewoon lekker opgeruimd zijn, niet meteen somber worden als het tegenzit. Een bepaald soort redelijk optimisme. Alleen ben je dat niet altijd. Altijd positief zijn is niet onze standaard. Negativiteit trekt harder aan ons, misschien wel om biologische redenen. Positief zijn is niet onze eerste natuur. Hebben we er gewoon niet altijd zin in. Is het gewoon ook weleens fijn om er de pest in te hebben. En lekker bij de pakken neer te zitten. Te zwelgen, ook zo’n fijn woord.

Positief zijn, het wordt steeds meer dwingender. Er is positieve psychologie, er zijn geluksprofessoren, cursussen positief denken, maak je mooiste leven, 365 dagen succesvol en veel meer van dat soort stuff. Mooi, succesvol, blij en gelukkig zijn is de nieuwe norm, zo lijkt het. Maar dat is het niet. Dit wel pretenderen of suggereren is vals en zelfs onmenselijk. Want als je faalt in dit positief zijn, in dit gelukkig zijn, dan word je twee keer getroffen: je bent ongelukkig en misschien zelfs negatief en je bent ook nog eens mislukt in positief en gelukkig zijn zijn. Je doet niet meer mee in de wereld van fijne positieve, blije, gelukkige mensen. Tabee.

We zijn bang voor nare gevoelens. Ze moeten snel weg, want ze leiden van kwaad tot erger, denken we.

Kijk, als iets gewoon positief is, is er weinig aan de hand. Dan is positief zijn ook niet moeilijk natuurlijk. Het gaat juist om de negatieve zaken. De gedachten, gebeurtenissen en gevoelens die er kunnen zijn en waarvan je in mineur raakt. “Niet zo somber, zie the bright side, het glas is halfvol, wees eens wat positiever” en met meer van dit soort gemeenplaatsen word je doodgegooid. Wees flink, vecht er eens tegen. Maar flink zijn en er tegen vechten is misschien helemaal niet zo’n goede oplossing. Misschien is het niet bevechten, maar het wel doorvoelen veel beter. Zo van, “dit is gewoon zwaar naatje, laten we eens zien hoe dat echt voelt”. In plaats van een hoop positiviteit er in te gooien, of alcohol of andere manieren om het nare gevoel te dempen of te vermijden.

We zijn bang voor nare gevoelens. Ze moeten snel weg, want ze leiden van kwaad tot erger, denken we. Op zich is er eigenlijk helemaal niets mis met negatieve gevoelens. Negatieve gevoelens vertellen je wat je nodig hebt: verbinding, hulp, warmte, genegenheid, gezamenlijkheid, bescherming, aansluiting. Negatieve gevoelens maken je wakker, kunnen je in beweging zetten en spreken je creativiteit aan, om te krijgen wat je nodig hebt.

Dus probeer negatieve gevoelens niet meteen weg te frommelen of te begraven onder allerlei doekjes voor het bloeden, maar laat ze er even zijn. Een half uur, een uur, een middag, een dag. En kijk dan rustig wat er gebeurt. Mijn ervaring is dat ze meestal in heftigheid wat afnemen. Je wordt wat rustiger. Maar dat niet alleen: in de ruimte die ontstaat, omdat je niet volop in allerlei afleidingen verstrikt raakt, komt, soms helemaal vanzelf, te voorschijn wat je te doen staat. Waar je je wel mee bezig zou moeten houden. Wat goed voor je is.

Wel, het is even wennen en er vertrouwen in krijgen: door even heel bewust en aandachtig niets te doen, ga je zien wat er te doen is.

Tags: , ,

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn om te reageren. Zo gepiept! Log nu in of registreer om te beginnen.

Bestellen?
© 2022 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: