Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Bestellen?
Ik leg
het
nog 1
keer
uit!
Kijk, het zit zo
In ‘Kijk, het zit zo’ vind je teksten en filmpjes. Over grote en kleine onderwerpen. Een beetje wat ik in het veld tegenkom of zelf meemaak. Wat me opvalt, verrast, verbaast. Spontaan, impulsief, ongestructureerd. Dan weet je het vast.
DE BESTE VERSIE VAN JEZELF

Er zijn hufters die gewoon hufter zijn. Om een of andere reden hebben ze besloten niet aardig te zijn. Want ook als je niet aardig bent, ben je iemand. En krijg je misschien wel meer aandacht dan dat je gewoon aardig bent. Ook een keus. Je hebt ook hufters, die gewoon lekker hufter zijn en schijt aan de wereld hebben. Daar kan ik soms nog wel bewondering voor hebben. Dan heb je ook hufters die hufter zijn omdat ze genoeg geld, fuck off money, hebben. Ook niet erg fijn. Wat is toch de oorzaak van dit hufterschap? Af en toe een beetje hufter zijn mag. Zeker als je ook ziet dat je het af en toe bent. Maar hoe komt dat toch? Hoe komt het dat zelfs redelijke normale mensen daar soms last van hebben? Het heeft simpelweg te maken met het gevoel dat je kan overvallen ‘niet-goed-genoeg-te-zijn’. En dat gevoel kan op een nare manier in je gedrag gaan zitten. Vooral als je dat vaker hebt.

Een losse opmerking, regelrechte kritiek, een insinuatie, je bent gekwetst en je circus gaat draaien, de emoties gieren door je lijf en de gedachte dat je niet goed genoeg bent, wordt in een split-second monsterlijk.

Meestal wordt je gevoel van niet goed genoeg  geactiveerd door een prikkel van buitenaf: een losse opmerking, regelrechte kritiek, een insinuatie, afkeurende blikken, spot. Je bent gekwetst en je circus gaat draaien, de emoties gieren door je lijf (misschien overdrijf ik hier wat, maar dit overkwam vaak en overkomt me nog wel eens) en de gedachte dat je niet goed genoeg bent, wordt in een split-second monsterlijk. Het gaat echt vanzelf. Die emoties en bijbehorende gedachten zijn vreselijk en is het vluchten of vechten geblazen. Allebei niet om over naar huis te schrijven, maar met de laatste ga je redelijk zeker richting hufterschap. Is er ook een derde weg? Kan het zonder te ontploffen of het ontploffen niet te lang laten duren?

Zeker! Neem de tijd, haal adem, overzie het circus, kijk wat er aan de hand is en neem actie. Die actie is niks doen. Niet makkelijk, want je voelt je k*t of klo**n en het liefst zou je verhaal halen. Toch als je niks doet, doe je wel degelijk iets, zelfs iets erg nuttigs. Je gaat vier dingen beseffen: 1) het valt allemaal wel mee (de emotie is al weer een beetje bedaard), 2) wie zegt het nou eigenlijk, 3) waarom doet ie/ze dat en 4) wat zit er voor interessante informatie in de gebeurtenis?

Nu pas komt de volgende stap, tenminste als de rust in jezelf wat is weergekeerd: in gesprek gaan. En vragen wat iemand bedoelt, of te checken of je het goed hebt begrepen (hetgeen werd gezegd of gebaard) en uit te spreken op een niet al te heftige manier dat iemand je gekwetst heeft: “Ik merk dat je opmerking me een onprettig gevoel geeft.” De kans dat er een behoorlijk gesprek ontstaat, bestaat. Je kan een dialoog krijgen waarbij beiden eens naar zichzelf kijken. De kans bestaat natuurlijk ook dat dit gesprek niet ontstaat. Tja, dan stopt het even en moet je het naar jezelf kijken, waarom je deed wat je deed, in je eentje doen.

Ik kan je één ding verzekeren, geloof me, ja echt, het is wat oefenen en hoe oncomfortabel en buiten je comfortzone het er ook in het begin uitziet en voelt, het wordt ook elke keer weer iets makkelijker.

Uiteindelijk sla je hiermee een paar vliegen in één klap. Je wordt rustiger en minder snel reactief. Je laat niet over je heenlopen, maar doet dat op een beheerste manier, stijlvol ook. Je wordt minder bang voor kritiek, afkeuring of spot. Je leert jezelf steeds beter kennen. Met een weer betere versie van jezelf als resultaat. En dat vooral voor jezelf.

 

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter

Je moet lid zijn om te reageren. Zo gepiept! Log nu in of registreer om te beginnen.

Bestellen?
© 2021 Jan Peter van Doorn
Privacy policy
Schrijf je in voor de nieuwsbrief: